Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee lintuinfluenssarokotusta niille 18 vuotta täyttäneille, joilla on työnsä tai muun olosuhteen vuoksi suurentunut riski saada lintuinfluenssatartunta. Lintuinfluenssarokotteella pyritään suojaamaan tartuntariskissä olevia viruksen aiheuttamalta vakavalta taudilta. Rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta.
Rokotteen ottaminen on vapaaehtoista. THL on yhteistyössä Ruokaviraston kanssa listannut ryhmät, joille rokotetta suositellaan. Näitä ovat turkiseläimiin ja siipikarjaan kosketuksissa olevat, pois lukien teurastamoiden työntekijät, sekä sairaiden tai kuolleiden lintujen tai muiden eläinten käsittelyyn ja hävittämiseen tai tilojen puhdistamiseen osallistuvat henkilöt. Lisäksi rokotusta suositellaan lintujen rengastajille, luonnonvaraisten lintujen hoitoloiden työntekijöille, kotieläinpihojen ja lintutarhojen työntekijöille, virkaeläinlääkäreille ja laboratoriotyöntekijöille, jotka käsittelevät lintuinfluenssavirusta tai sitä mahdollisesti sisältäviä näytteitä. Myös henkilöille joiden lähipiirissä on epäilty tai varmistettu lintuinfluenssatapaus suositellaan rokotusta.
Ensimmäinen annos elokuussa
Suomeen saatu rokote-erä on käytettävä syyskuun loppuun mennessä, joten lintuinfluenssatartuntariskissä olevien on syytä ottaa ensimmäinen rokote elokuun aikana. Toinen rokoteannos annetaan vähintään kolmen viikon kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta. Elokuussa tai aiemmin rokotuksen saaneiden tulee ottaa toinen rokoteannos syyskuun loppuun mennessä. Rokotusten järjestämisestä vastaavat hyvinvointialueet. Terveysasemilta voi tiedustella, mistä rokotuksen voi saada.
Lintuinfluenssarokotteen odotetaan tarjoavan sekä välitöntä suojaa tartuntoja vastaan että pitkäaikaista suojaa vakavia tautimuotoja vastaan. Lintuinfluenssavirus voi aiheuttaa ihmiselle vakavia hengitystieinfektioita, kuten keuhkokuumetta ja äkillistä hengityksen vajaatoimintaa. Kun rokotteet annetaan ennen syksyn influenssakauden antamista, estetään tilanne, jossa lintuinfluenssavirus tarttuisi ihmiseen samaan aikaan kausi-influenssaviruksen kanssa, mikä voisi mahdollistaa uuden virustyypin synnyn.
Vaikka lintuinfluenssaepidemia jatkuu maailmalla, on lintuinfluenssaa esiintynyt tänä vuonna Suomessa luonnonvaraisissa linnuissa huomattavasti vähemmän kuin viime vuonna. Turkistarhoilla lintuinfluenssatapauksia ei ole tänä vuonna Suomessa todettu.