Kanta-palvelujen ja Omakannan nimissä esiintyy tällä hetkellä paljon huijausviestejä, jotka ohjaavat rikollisten verkkosivustoille. Huijauksiin voi törmätä sähköpostiviestissä, sosiaalisessa mediassa tai hakukoneissa. Rikolliset voivat lähestyä ihmisiä myös tekstiviesteillä, puhelinsoitoilla ja WhatsApp-viesteillä.

Kela muistuttaa, että arkaluonteisia tietoja, kuten henkilötunnusta, ei pidä koskaan lähettää sähköpostitse. Kanta-palvelut ei koskaan kysy henkilötietoja sähköpostilla tai tekstiviestillä.

Omakannassa asioiminen on turvallista kirjaumalla palveluun osoitteessa www.kanta.fi. Omakantaan ei koskaan pidä kirjautua sähköpostiviestin, tekstiviestin tai hakukoneen kautta saadusta linkistä. Omakanta-palvelulla ei myöskään ole erillistä mobiilisovellusta.

Huijausviestit tulee poistaa avaamatta niitä. Jos kuitenkin on päätynyt huijaussivustolle ja epäilee pankkitunnusten joutuneen vääriin käsiin, tulee ottaa yhteyttä oman pankin asiakaspalveluun ja tehdä sen jälkeen rikosilmoitus poliisille.

Ohjeita turvalliseen asiointiin löydät Kanta-palveluiden sivulta.