Hyvä fyysinen kunto ja varsinkin hyvä kestävyyskunto voi auttaa vaihdevuodet ylittänyttä naista välttymään rintasyövältä. Yhteys koskee tosin lähinnä naisia, jotka ovat ylipainoisia tai lihavia.

Tiedot käyvät ilmi tutkimuksesta, jossa 18 000 vaihdevuodet ylittänyttä keskimäärin 60-vuotiasta brittinaista seurattiin yhdentoista vuoden ajan. Seurannan aikana naisilla todettiin yhteensä 530 rintasyöpää.

Tulosten perusteella parhaassa fyysisessä kunnossa olevat naiset sairastuivat rintasyöpään noin neljänneksen epätodennäköisemmin kuin naiset, joiden kestävyyskunto oli huono tai kohtalainen.

Tarkemmassa analyysissa hyvä kestävyyskunto liittyi pienempään sairastumisriskiin ainoastaan naisilla, jotka olivat ylipainoisia tai lihavia tai joiden rasvaprosentti oli suuri.

Havainnot olisi syytä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat hyvän fyysisen kunnon ja liikunnan pienentävän ylipainoisten naisten rintasyöpäriskiä vaihdevuosien jälkeen. Liikunta pienentää myös sydän- ja verisuonitautien ja lukuisten muiden sairauksien vaaraa.

Tulokset julkaistiin British Journal of Sports Medicine -lehdessä.

Vaihdevuosilla eli menopaussilla tarkoitetaan ajanjaksoa, jolloin naisen kuukautiset lakkaavat ja munasarjojen toiminta heikkenee ja loppuu. Suurelle osalle naisista tämä aiheuttaa oireita, kuten kuumia aaltoja ja yöllistä hikoilua. Suomalaisnaisten vaihdevuodet alkavat keskimäärin 51 vuoden iässä.