Palvelut

Reseptien toimittaminen

Reseptien toimittamisen yhteydessä käymme läpi lääkkeen käyttötarkoituksen, vaikutustavan, ohjeet lääkkeen ottamisessa, muut käyttöön liittyvät ohjeet (mm. mahdolliset rajoitukset ruokailun tai alkoholin käytön suhteen, mahdolliset haitat liikenteessä, tavallisimmat yhteisvaikutukset). Lisäksi kerromme tavallisimmista haittavaikutuksista ja annamme ohjeet lääkkeen säilytystä varten.

Reseptiä toimitettaessa kerromme lääkkeen hinnasta ja mahdollisuudesta vaihtaa lääke edullisempaan vastaavaan valmisteeseen.

Vastaamme mielellämme kaikkiin lääkintääsi koskeviin kysymyksiisi.

Reseptien uusinta

Sähköisten reseptien uusintapyynnön lähettäminen onnistuu kätevästi apteekissamme.

Omakannasta näet sähköiset reseptisi. Reseptin tiedoista näet, mihin asti resepti on voimassa ja kuinka paljon siinä vielä lääkettä jäljellä. Lisäksi palvelussa voit lähettää reseptin uusimispyynnön terveydenhuoltoon. Voit myös tulostaa yhteenvedon resepteistäsi. Sähköiset reseptit ja lääkeostot näkyvät Omakannassa 2,5 vuotta siitä päivästä, kun reseptit on kirjoitettu. Omakantaan kirjaudutaan esim. pankkitunnuksilla.

Lääkkeiden yhteis- ja haittavaikutusten tarkistaminen

Käytössämme on ohjelmisto, jonka avulla tarkistamme toimituksen yhteydessä kaikkien (apteekistamme toimitettujen) lääkkeittesi yhteensopivuuden ja mahdolliset yhteisvaikutukset. Jos yhteisvaikutuksia ilmenee, keskustelemme kanssasi, oliko yhteisvaikutuksesta puhetta lääkärin kanssa ja onko hän mahdollisesti huomioinut sen esim. annostuksessa. Tarvittaessa voimme ottaa yhteyttä hoitavaan lääkäriin.

Reseptiyhteenveto

Voimme tulostaa sinulle halutessasi reseptiyhteenvedon sähköisistä resepteistäsi.

Jäljennös sähköisestä reseptistä ulkomaanmatkaa varten

Ulkomaanmatkalle kannattaa ottaa mukaan jäljennökset sähköisistä resepteistäsi. Saamme tulostettua ne apteekissamme.

Schengen-todistus

Kun matkustat Schengen-alueella ja sinulla on käytössä huumaavia tai psykotrooppista ainetta sisältäviä lääkkeitä, tarvitset Schengen-todistuksen. Schengen-sopimuksen piiriin kuuluvat Suomen lisäksi Ruotsi, Norja, Tanska, Islanti, Saksa, Belgia, Ranska, Alankomaat, Itävalta, Luxemburg, Espanja, Portugali, Italia, Kreikka, Viro, Latvia, Liettua, Puola, Tšekki, Slovakia, Unkari, Slovenia, Malta ja Sveitsi.

Apteekistamme voit saada tarvittavat Schengen-todistukset meidän toimittamistamme lääkkeistä. Ota apteekkiin mukaan lääkepakkaus, lääkettä koskeva lääkemääräys ja passi (tai henkilökortti, jos käytät sitä Pohjoismaihin suuntautuvalla matkalla). Schengen-todistuksesta kannattaa tulla keskustelemaan hyvissä ajoin ennen matkaa.

Ota yhteyttä, jos sinulla on kysyttävää Schengen-todistuksesta

Lue lisää Schengen-todistuksesta.

Annosjakelu

Olemme aloittelemassa annosjakelupalvelu apteekissamme. Jos olet kiinnostunut palvelusta, ota yhteyttä, kerromme mielellämme lisää!

Annojakelupalvelussa apteekki toimittaa asiakkaan annosjakeluun soveltuvat lääkkeet 2 viikon erissä annospusseihin pakattuna. Jokaiseen pussiin on merkitty selkeästi asiakkaan nimi, tablettien ottoajankohta (päivämäärä ja kellonaika) sekä pussissa olevien lääkkeiden nimet. Pussien mukanan tulee aina annoskortti, jossa näkyvät kaikki käytössä olevat lääkkeet.

Ennen annosjakelun aloittamista lääkkeiden yhteisvaikutukset, päällekkäisyydet ja ottoajankohdat tarkistetaan apteekkiin toimitetun  lääkelistan pohjalta. Yhdessä hoitavan lääkärin kanssa varmistetaan, että annosjakeluun otetaan vain tarpeelliset lääkkeet.

Reseptien voimassaolosta tai uusimisesta ei tarvitse murehtia, sillä annosjakelupalvelussa apteekki huolehtii niistä.

Lääkejäte

Apteekki ottaa kotitalouksilta maksutta vastaan vanhentuneita ja käyttämättömiä lääkkeitä. Kaikki apteekkiin palautetut lääkejätteet toimitetaan vaarallisen jätteen käsittelyyn. Apteekkari on vastuussa lääkkeiden laadusta apteekissa. Jos lääkkeet ovat olleet asiakkaan hallussa, ei niitä voi enää myydä uudelleen. Tämän vuoksi käyttämättömiä lääkkeitä ei myöskään hyvitetä asiakkaalle. Käytäntö perustuu lääkelakiin ja viranomaisten apteekeille antamiin ohjeisiin.

Palauta lääkejäte näin:

  • Poista lääkepakkauksista potilastietoja sisältävät merkinnät kuten ohjetarrat. 
  • Tuo lääkkeet apteekkiin läpinäkyvässä, tiiviissä muovipussissa. 
  • Voit poistaa tabletit ja kapselit alkuperäispakkauksistaan. Läpipainopakkauksissa olevia tabletteja ja kapseleja ei tarvitse irrottaa pakkauksistaan. Vie tyhjät lasipurkit lasinkeräykseen ja tyhjät muovipurkit jäteastiaan.
  • Palauta nestemäiset aineet alkuperäispakkauksissa. 
  • Palauta joditabletit ja muut jodia sisältävät lääkkeet aina erillisessä läpinäkyvässä muovipussissa alkuperäispakkauksissaan. Jodipitoisia valmisteita ovat mm. Jodix-tabletit, sekä Betadine- ja Iodosorb-valmisteet. 
  • Palauta elohopeaa sisältävät kuumemittarit erillään lääkejätteistä. Sulje rikkoutuneet elohopeakuumemittarit esim. tiiviiseen lasipurkkiin.
  • Palauta ruiskut ja neulat erillään lääkejätteistä. Pakkaa ne läpäisemättömään pakkaukseen kuten tyhjään muovipulloon tai lasipurkkiin.

Apteekki ottaa vastaan ainoastaan lääkejätteitä ja elohopeaa sisältäviä kuumemittareita sekä ruiskuja ja neuloja. Apteekki ei ota vastaan muita jätteitä (esim. kemikaaleja, hiuslakkapulloja, paristokäyttöisiä kuumemittareita tai muita sähkölaitteita, paristoja ym.).

Teksti: Suomen Apteekkariliitto, Suomen Kuntaliitto ja Jätelaitosyhdistys r.y.
5.4.2013, päivitetty 21.5.2015