Arviolta joka neljäs ihminen sairastuu johonkin syöpään elämänsä aikana, mutta maiden välillä on suuria eroja. Syöpäriskit ovat suurimmat Euroopassa ja muissa varakkaissa maissa ja pienimmät köyhissä maissa.
Science Bulletin -lehden julkaisemat tulokset perustuvat 185 maan tietoihin vuodelta 2020, ja niiden perusteella miehistä 26 prosenttia ja naisista 24 prosenttia sairastuu syöpään jossain vaiheessa elämäänsä.
Riskit kuitenkin vaihtelevat paljon eri puolilla maailmaa. Varakkaimmissa maissa syöpään sairastuu 40 prosenttia ja köyhimmissä maissa noin 10 prosenttia väestöstä. Ääripäissä olivat Australia ja Uusi-Seelanti, joissa syöpään sairastuu joka toinen, ja Länsi-Afrikka, missä ainoastaan joka kahdestoista saa syöpädiagnoosin.
Erot johtuvat pitkälti varakkaiden maiden väestöjen pitemmästä eliniästä, jonka ansiosta heistä useampi ehtii sairastua syöpään. Köyhemmissä maissa monet, jotka olisivat sairastuneet syöpään, menehtyvät muihin sairauksiin ennen syövän toteamista, tutkijat kirjoittavat.
Eturauhassyöpä ja rintasyöpä ovat yleisimmät syövät ympäri maailmaa potilaiden iästä riippumatta. Syövät ovat yleistyneet Suomessa väestön ikääntymisen takia ja todennäköisesti kehitys jatkuu samanlaisena. Hoitojen ja diagnostiikan kehityksen ansiosta entistä useammat kuitenkin selviävät syövästä.