Maailman hepatiittipäivää vietetään vuosittain 28. heinäkuuta. Päivän tarkoituksena on kasvattaa tietoisuutta virushepatiiteista, niiltä suojautumisesta sekä niiden hoidosta.
Tänä vuonna päivän teemana Suomessa on C-hepatiitin torjunta. C-hepatiittivirus tarttuu veren välityksellä, ja yleisin tartunnan syy on huumeiden pistoskäyttö. Infektio altistaa maksakirroosille, joka voi edetä maksasyöväksi. C-hepatiitti onkin Euroopassa tärkein maksasyövän riskitekijä. Maksakirroosin etenemistä voidaan hidastaa ja maksasyövän riskiä vähentää hoitamalla kaikki tartunnan saaneet.
Nykyisillä virusspesifisillä lääkkeillä hoito on yksinkertaista ja tehokasta. C-hepatiittihoitojen määrä onkin Suomessa moninkertaistunut, ja viime vuosina hoitoja on tehty noin 2000 vuodessa. Huolimatta kasvaneesta hoitojen määrästä uusien tartuntojen määrää ei kuitenkaan ole saatu laskuun. Suomessa todetaan edelleen vuosittain uusia tartuntoja noin 1200.
Tartuntojen torjuntaan on useita keinoja
C-hepatiittitartuntojen ehkäisyn keinoja ovat tietoisuuden lisääminen, käytettyjen pistovälineiden vaihtomahdollisuus, testauksen tehostaminen ja opioidikorvaushoidon saatavuuden lisääminen sekä ennen kaikkea jo tartunnan saaneiden hoitoon pääsyn tehostaminen uusien tartuntojen ehkäisemiseksi. C-hepatiittihoidot ovat tavoittaneet huonosti aktiivisesti pistämällä huumeita käyttäviä.
C-hepatiitin kantajia maailmassa on Maailman terveysjärjestön WHO:n arvion mukaan noin 71 miljoonaa ja sen aiheuttamaan infektioon kuolee vuosittain lähes puoli miljoonaa ihmistä.
WHO:n tavoitteena on poistaa hepatiitit terveysongelmana vuoteen 2030 mennessä vähentämällä uusia tartuntoja 90 prosenttia, pienentämällä kuolleisuutta 65 prosenttia sekä varmistamalla että vähintään 90 prosenttia tartunnan saaneista tietää tartunnastaan ja vähintään 80 tartunnastaan tietävistä on hoidon piirissä.
Tavoitteita ei saavuteta ilman toimivaa C-hepatiitin hoitoketjua terveysneuvontapisteissä, jotka tarjoavat huumeiden käyttäjille palveluita kuten neulojen ja ruiskujen vaihtoa sekä testausta.