Alle 50-vuotiaiden syövät ja niistä johtuvat kuolemat ovat yleistyneet merkittävästi edeltävien 30 vuoden aikana, globaali selvitys osoittaa. Elintavat selittävät ainakin osan kehityksestä.

Vuonna 2019 noin 1,8 miljoonaa alle 50-vuotiasta sairastui syöpään, mikä on 80 prosenttia enemmän kuin vuonna 1990. Suurin osa näistä on rintasyöpiä, mutta nopeimmin ovat yleistyneet eturauhassyöpä ja nenänielun syövät.

Eniten kuolemia tässä ikäryhmässä aiheuttavat rinta-, henkitorvi-, keuhko-, suolisto- ja vatsasyövät. Syöpäkuolemat ovat yleistyneet 30 prosenttia vuodesta 1990. Vuonna 2019 yhteensä noin miljoona alle 50-vuotiasta menehtyi syöpään.

Tutkijoiden mukaan merkittävä osa alle 50-vuotiaiden syövistä liittyy elintapoihin, kuten tupakointiin, liialliseen punaisen lihan, suolan ja alkoholin käyttöön sekä puutteelliseen liikuntaan. Lisäksi lihavuus ja korkeat veren glukoositasot selittävät kehitystä.

Jos suunta jatkuu samana, vuoteen 2030 mennessä alle 50-vuotiaiden syövät yleistyvät vielä 30 prosenttia ja syöpäkuolemat 20 prosenttia, tutkijat arvioivat.

Tulokset julkaistiin BMJ Oncology -lehdessä, ja ne perustuvat suuren GBD-tutkimuksen aineistoihin 204 eri maasta.